duminică, 26 august 2012

Festivalul Callatis – Miss Diaspora 2012

Primăria municipiului Mangalia în colaborare cu Standard Vision, Arena Events și Fundația ProFamilia organizează în perioada 24-27 august Festivalul Callatis Mangalia transmite Romanian Global News.
În prima zi de festival, respectiv 24 august, se va desfășura concursul Miss Diaspora 2012 și vor avea loc mai multe microrecitaluri ale unor formații sau interpreți de toate genurile, precum Felicia Filip, Ro-mania, Ioana Bărbuliceanu, DJ Sava&Andreea, Raluka, DJ Rynno&Sylvia, seara urmând să se încheie cu un recital Iris.
În zilele de 25 și 26 august, pe scena Festivalului Callatis vor urca nume celebre precum Proconsul, Connect-R, Andreea Bălan, Keo, Alexandra Ungureanu. Ultima zi de festival va fi dedicată folclorului românesc, cu participarea unor artiști cunoscuți ai genului, câștigători ai unor concursuri naționale de muzică populară. Prezentatorii Festivalului vor fi Ricky Dandel, Cătălin Măruță și Florentina Satmari.
Programul fiecărei seri de festival va începe la orele 20.00, evenimentul urmând să se desfășoare, conform tradiției, pe scena plutitoare din Portul Turistic Mangalia.
Evenimentul este susținut financiar exclusiv cu sprijinul unor parteneri, printre care Daewoo Mangalia Heavy Industries, Lidl, Hotel Paradiso.
Reprezentanta românilor din Serbia anul acesta este Marina Valeria Jurca. S-a născut la Vârșet într-o familie de români sufletiști care au luptat și luptă pentru a păstra folclorul românesc în Banatul Sârbesc. În urmă cu doi ani s-a alăturat tatălui ei Drăgălin care este coregraf, instruind o mică trupă de dansatori. Își dorește foarte mult să devină medic, dar este sigură că va continua să și promoveze obiceiurile, graiul și portul românesc. Este interpretă de folclor românesc, cântă și la clarinet. Îi plac zborul cu parapanta și înotul.
Mai multe informații: http://www.missdiaspora.ro




miercuri, 22 august 2012

Comunitatea Românilor din Serbia – filiala Uzdin, Clubul de Handbal „Unirea” și Societatea Literar – Artsitică „Tibiscus” au organizat sărbătoarea Gustarului la Uzdin

Vineri, 17 august, a. c. la Uzdin, Comunitatea Românilor din Serbia – filiala Uzdin, Clubul de Handbal „Unirea” și Societatea Literar – Artistică „Tibiscus” au organizat manifestarea cultural-sportivă denumită sugestiv „Sărbătoarea Gustarului”. Cu această ocazie, la centrul sportiv a fost organizat un turenu de handbal pe nisip „Cupa C. R. S.”, la care au participat patru echipe de cadeți. În urma unor partide deosebit de interesante, pe primul loc s-a clasat echipa „Omladinac” in Deliblata, pe locul doi echipa „Dolovo” din Doloave iar pe locul trei echipa „Unirea I” din Uzdin.
Handbalul pe nisip este un sport nou. Echipele sunt formate din câte 4 jucători plus portarul, iar de hanbalul clasic se deosebește pentru că mingea nu se poate bate la pământ, ci întreg jocul se bazează doar pe pasuri. O altă caracteristică a acestui sport este că jucătorul care marchează învârtindu-se în aer, golul marcat valoarează ca două goluri. Tot aici a avut loc și turneul din cadrul manifestării sportive „Zilele handbalului”, ediția a patra, la care au participat trei echipe, tot din localitățile amintite.
La ora 14, 00,  la Casa Românească din Uzdin s-a organizat prima ediție a Ceaunului Uzdinean, la care au participat 13 echipe care s-au întrecut la prepararea ciorbei din pește. Fiecare echipă a primit aceeași cantitate de pește, iar întreaga activitate a fost urmărită de un public numeros și de un juriu de specialitate, din care au făcut parte Zorna Milosavljević, președinte, Ionel Magdu din Covăcița, Sabrian Ardelean și Florin Neda din Uzdin și Ionel Stoiț din Novi Sad. Echipele participante au venit din Novi Kozijak, Novi Becej, Idvor, Nis și Uzdin. Juriul, în urma gustării specialității din pește, a decis:  pe primul loc s-au clasat echipele „Luptătorii din Uzdin”, în frunte cu Gheorghe Ghertinișan, și „Bandari” din Idvor, bucătar fiind Dusan Kapunac. Pe locul doi s-a clasat echipa „Super Dorini Margarini,  bucătar-șef fiind Dorel Bagiu Frenț, iar pe locul trei echipele „Banat”, cu bucătarul Dragan Nedeljko Stojanovic, și  „Raketa”, condusă de Aleksandar Laslo.
În orele serii, conform programului stabilit, a avut loc manifestarea „Unire în cuget și simțiri”, ediția a IX-a, la care, pe lângă gazde, trebuia să participe scriitori din: Sibiu, București, Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu Severin și Băile Olănești.Trebuie menționat că această manifestare nu s-a desfășurat în totalitate, fiindcă oaspeții din Râmnic Vâlcea în frunte cu poetul Gheorghe Puiu Răducanu și Florian Copcea din Turnu Severin, nemotivat și fără explicații au întârziat 5 ore. Astfel, nu s-a mai ținut șezătoarea literară pevăzută și vernisajul expoziției de pictură naivă, așa că au fost conferite doar premiile culturale „Mihai Eminescu 1994” ( anul 1994 este anul în care a fost dezvelit bustul marelui poet în fața Căminului Cultural „Doina” din Uzdin). Aceasta a fost cea de-a trei ediție, iar laureații au fost Sabin Bodea, poet și editor din Arad, România, și Traian Trifu Căta din Petrovasâla.