Sprijin ferm în soluţionarea problemei reînregistrării Comunităţii Românilor din Serbia
Delegaţia Comunităţi Românilor din Serbia, în frunte cu preşedintele Stevan Mihailov şi vicepreşedinţii CRS, Dorinel Stan şi Dorel Cebzan au efectuat miercuri, 6 aprilie, o vizită la Parlamentul României. Trebuie consemnat că aceasta este prima vizită a conducerii CRS la Bucureşti (după alegerile extraordinare din toamna anului 2010 de la Satu Nou), unde a avut întâlnire cu grupul parlamentar PDL din Senatul României, cu membrii Comisiei pentru Românii din Afara Graniţei României din Camera Deputaţilor, cu reprezentanţi ai Direcţiei Români din afara României, cu reprezentanții Institutului Cultural Român (ICR) și ai presei.
Această întâlnire a fost realizată la iniţiativa Fundaţiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni (preşedinte Eugen Popescu), a grupului parlamentar PDL cu sprijinul senatorului Viorel Badea, membru al Comisiei de Politică Externă a Senatului şi al deputatului Wiliam Brînza, preşedintele Comisiei pentru Românii din afara Granițelor României din Camera Deputaților. Întrevederile cu înalți demnitari români din Parlamentul și Senatul României au avut și suportul vicepreședintelui Comisiei pentru Românii din Afara Graniței României, deputatul Tudor Panțâru și Petru Movilă, precum și a secretarului Comisiei, Mircea Labanovici. La Institutul Cultural Român din București, delegația oficială a CRS s-a întâlnit cu Adriana Gae, șef serviciu Direcția Români din Afara României și Sergiu Răcilă.
Președintele Stevan Mihailov și vicepreședinții Dorinel Stan și Dorel Cebzan, în cadrul discuțiilor constructive cu autoritățile de la București, au informat parlamentarii români asupra situației reale în cadrul CRS, manipularea și abuzurile fostului președinte, poziționarea diplomației române în problema CRS și presiunile deputatului cu biografie falsă, Ion Magda, care de șapte luni prin demersuri și trafic de influență la Belgrad încearcă să blocheze și amâne reînregistrarea Asociației ”Comunitatea Românilor din Serbia”, respectiv noua conducere aleasă statutar și democratic. În această ordine de idei, s-au sesizat unele abuzuri în ceea ce privește procesul de reînregistrare al organizației reprezentative a românilor din Serbia, și totodată obținându-se sprijinul deplin al instituțiilor din România în vederea soluționării și reînregistrării Comunității la Agenția pentru Registrele Economice din Belgrad, situație care tot mai mult afectează viața românilor din Serbia, adică reglementarea ei în baza legislației statului sârb, în regim de urgență, pentru salvarea Comunității.
Cu sprijinul Institutului Cultural Român, se vor derula mai multe proiecte culturale prioritare pentru românii din Serbia, iar anul 2011 are o însemnătate deosebită pentru Comunitatea Românilor din Serbia, deoarece este anul jubiliar în care se aniversează două decenii de activitate al asociației civice românești cu largi tradiții.
Membrii delegației CRS și demnitarii români au subliniat, că astfel de întrevederi directe cu autoritățile române trebuie să existe permanent, iar ele vor continua și intensifica în următoarea perioadă.
Marin GAȘPĂR
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu