Sulina – capitala tinerilor ce se mândresc că sunt români
Programul de tabere ”ARC”, inițiat în anii `90 și reluat în anul 2009, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, se adresează, în primul rând, copiilor și tinerilor români din statele unde trăiesc comunități românești, adică românilor din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Bulgaria, Albania, Macedonia, iar în ultimii ani la tabară sunt prezenți și românii din Italia și Canada.
Scopul acestui program este păstrarea şi promovarea valorilor culturale româneşti, stabilirea unor legături între copiii etnici români din diferite ţări şi aprofundarea cunoştinţelor de limbă română. Programul durează trei luni, este cel mai amplu program de vară organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret și derulează la Sulina, un loc pitoresc situat în Delta Dunării, acolo unde fluviul se revarsă în Marea Neagră.
Toate șapte zile petrecute la Sulina, după spusele copiilor noștrii, nu a oferit prilej de plictiseală, iar scăldatul și băile de soare nu au fost unica distracție. Concursurile sportive și muzicale, unde copiii din Serbia erau fruntași, discoteca pe litoral în fiecare seară, excursii în Delta Dunării și pe largul mării, vizitarea muzeului din localitate sunt doar câteva din activitățile organizate pentru participanții școlii de vară.
După spusele coordonatorului Programului de tabere ”ARC” - 2011, Felicia Olimpia Crăciun, pentru cei 2 mii de copii şi tineri au fost asigurate cele mai bune condiţii, începând cu hrana şi cazarea, şi terminând cu distracţiile şi asigurarea securităţii participanţilor.
Anul acesta Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a oferit Episcopiei ”Dacia Felix” 80 de locuri în tabără pentru tinerii români din Banatul sârbesc, seria a 7-a (25 iulie – 1 august 2011) și seria a 8-a (1 august – 7 august 2011). La rândul său, Episcopia ”Dacia Felix” a mulțumit pentru această ofertă împuternicindu-l pe Stevan Mihailov, fiu al Episcopiei să coordoneze și organizeze taberele, ceea ce s-a și realizat la un mod cât se poate de profesional.
Pe lângă organizarea impecabilă la Sulina, ca nicicând până acum, pentru bunul mers și-au dat contribuția din plin și însoțitorii prof. Iluța și Cornel Panciovan din Voivodinț, Cornelia Picioane din Nicolinț, prof. Ana Mesaroș din Vârșeț, Valentina Ionașcu din Uzdin, Ion Cioloca și Antonia Danciu din Nicolinț. Copiii și tinerii care au fost la tabără erau din următoarele localități: Seleuș, Uzdin, Sân-Mihai, Deliblata, Cuvin, Straja, Srediștea Mică, Jamul Mic, Vlaicovăț, Nicolinți, Mesici, Vârșeț, Satu Nou, Kikinda, Coștei, Glogoni, Petrovasâla, Grebenaț, Panciova, Alibunar și Covăcița.
Sulina, devenită pe parcursul verii ”o mică capitală a tinerilor ce se mândresc că sunt români” a lăsat urme adânci, pozitive și tinerilor noștrii, ajunși acasă cu o sumedenie de emoții și cunoștințe noi. Iată impresia tânărului Emanuel Veveriță din Sân-Mihai: ” Foarte frumos, am trăit fiecare clipă şi pot spune că toţi îmi sunt ca şi fraţii, o familie mare e puţin spus. A fost o experienţă foarte frumoasă, bună, plină de bogăţii duhovniceşti pentru că noi românii suntem cu toţii fraţi, fie că suntem din Serbia, Basarabia, Ucraina... Românii de pretutindeni, acelaşi sânge curge prin venele tuturor.”
Și pe această cale, în numele copiilor din Serbia care au participat la tabără, a părinților lor, în numele Episcopiei ”Dacia Felix” și organizatorilor, sincere mulțumiri Departamentului pentru Românii de Pretutindeni și Autorității Naţionale pentru Sport şi Tineret care au facilitat această experiență pozitivă pentru copiii noștrii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu